-
- Tarık Veysi Acar
- 1 y
IMDb'deki 8.1 gibi muazzam bir rating ile Türk sinmasının en önemli filmlerinden olan ve ülkeden yaklaşık 18 sene boyunca izlenmesi yasak filmler arasında kalmış olan efsane yapım. Türkiye'deki hapishane şartlarına vurguları muhteşem. İzlerken insanın resmen içi acıyor. Muhakkak izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum.
-
- Ufuk
- 5 y
Yılmaz Güney'in efsane filmlerinden. Tuncel Kurtiz'in oyunculuğu gerçekten de izlemeye değer??
-
- Didem Urun
- 6 y
Yılmaz Güney gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden biridir."Yol" filmi ile en çok bilinsede "Duvar" filmi Yılmaz Güney'in efsane işleri arasinda yer alir.Bu filmi Fransa'da sürgün olduğu dönemde cekmistir.Hapishanede tanık olduğu bir olaydan esinlenerek çektiği bu film icler acısı haldeki çocuk cezaevi sahnelerini ve çocuklara yapılan zulmü çok acıklı anlatır.
-
- Sinemsi
- 6 y
Yılmaz Güney'in efsane filmi. Tuncel Kurtiz Yılmaz Güney iş birliğinden harikulade film. Film dışında arkadaşlıkları o kadar büyüktür ki, bu filmde oynamak için başka bir film yapımcısına tazminat ödemek zorunda kalmıştır Tuncel Kurtiz. Film o kadar güzel işlenmiştir ki bir an gerçek dünyadan bir belgesel sanırsınız. Youtube'da filmin daha doğrusu Yılmaz Güney'in filmlerinin kamera arkası görüntülerini izleyince ne kadar farklı bir insan olduğunu görebiliyorsunuz. Çocuklarla ilişkisi, diğer oyuncu ve ekibe davranışları o kadar doğal, içtenki Yılmaz Güney ile oturup rakı içemeyeceğiniz için çok üzülüyorsunuz.
Yaşanmış gerçek hikayelerden derlenmiş bir film olan Duvar muhtemelen çirkin kral olarak da bilinen Yılmaz Güney'in en tanınan filmleri arasında yer almaktadır. 1970'li yılların sonunda Ankara Kapalı Cezaevi'ndeki bir isyanla başlayan film aslında cezaevi koşullarını anlatan ve içerisindeki mahkumların psikolojililerini beyaz perdeye yansıtmış en başarılı filmlerden bir tanesidir. Hapishanenin kötü şartlarında hayatta kalma mücadelesi vermekte olan çocuk ya da ergen bir grup genç haklarını savunmak için bir isyan başlatır. Adı özellikle ön plana çıkan dördüncü koğum misafirleri kelimenin tam anlamıyla toplumun unutmak istediği pek çok suça karışmış çocuklardır ve sahipsizdirler. Bu talihsiz çocukların en büyük hayali ise özgür kalmak değil ama şartları daha iyi ve insanca olan bir hapishaneye nakledilmektir. Bu şartlar altında hayatta kalabilmek için umutlarına sarılan çocukların hikayelerini beyaz perdeye getirmiş olan film kendisi de bir hapishaneden firar etmiş olan sinema insanı Yılmaz Güney 'in en önemli projelerinden bir tanesi olarak tüm sinema eleştirmenleri tarafından gösterilmektedir. 1983 yılında dünyaca bilinen Cannes Film Festivali'nde Altın Palimye ödülü adayı olan film aynı zamanda Türk sinemasının da en önemli yapımlarından bir tanesi olarak gösterilmektedir. 1983 yılı Türkiye yapımı 117 dakika uzunluğundaki dram türündeki filmin yönetmen koltuğunda oturan isim aynı zamanda filmin senaryosunu da kaleme almış olan Yılmaz Güney.