-
- Berk Salik
- 9 a
"Başkalarıyla birlikte olabilirsin ama yalnız olduğunu unutmadan .Herkesi dinle ama kimseye inanma . Gördüğüne de inanma . Susmayı bil ; çünkü evler , kentler çene çalınarak değil , çalışıp ter dökerek, para dökerek kuruluyor.
-
- Ahmet
- 11 a
"Gördüğüm kadarıyla, akrabalar birbirlerine yabancılardan çok daha kötü davranıyorlardı.. Birbirlerinin zayıf gülünç yanlarını başkalarından daha iyi bildiklerinden daha kötü dedikodular yayıyorlar, kendi aralarında daha çok tartışıyor ve kavga ediyorlar..." #gününsözü
-
- Mert
- 1 y
"Gecenin güzelliği; özellikle de tabut gibi görünen ve sıcak gecenin dalgın sessizliğinde, akıntılı nehrin engin genişliğinde tek başına duran filika beni neredeyse ağlatacaktı. Kıyının dengesiz çizgileri yükseliyor, düşüyor, hayal gücümü hoşça harekete geçiriyordu. İyi olmaya ve başkalarına faydalı olmaya hasret kalmıştım."
-
- Aytug Tek
- 4 y
Genelde Gorki'nin kendi hayat hikayesinden kesitlerin bulunduğu bir otobiyografi olarak düşünülüyor olsa da bence derin bir felsefe ve hayata bakış perspektifi de içeriyor. Dolayısıyla her ne kadar Gorki kendi hayatını anlatıyor gözükse de mesajları ve sınıf ayrımına yaklaşımı okuyanı ciddi anlamda düşünmeye ve sorgulamaya sevk ediyor.
-
- Kerem
- 5 y
"Hayatı hep ucundan, köşesinden yaşadım... Acım bana aitti, ama neşem çalıntıydı..." #alıntı
-
- Aysel Kerimov
- 5 y
"Votka bir sarhoş için nasıl gerekliyse, kitaplar da yavaş yavaş benim için bir ihtiyaç olmaya başlamıştı." #alıntı
-
- Aytug Tek
- 5 y
"Kitap oku, ancak şunu unutma: kitap, kitaptır. Sen, kitapla değil, aklınla hareket et!"
-
- Kadir karakaya
- 5 y
"Bazı insanlar yatar bazısı yürür memurlar oturmaktan minder çürütür ama herkes yemek zorundadır!” Maksim GORKİ
“Bir insanın kendi bilincinde olması için başkalarıyla birtakım bilinçli ilişkilere girmesi gerekir.” Ekmeğimi Kazanırken, Maksim Gorki’nin 1916 yılında yazdığı otobiyografik eserlerin ikincisidir. Zorba büyükbabası tarafından bir ayakkabıcıya çırak olarak verildiğinde henüz on yaşındadır. Burada çalışırken Rus halkının alt tabakasının zihinsel bağnazlığına ve zorbalığına şahit olur. İnancı, kadının değersizliğini, işçi sınıfının durumunu eleştirmiş ve 19. yüzyıl Rusya’sındaki toplumsal yapıyı birçok karakterle özetlemiştir. Gorki’nin edebiyata ilgi duyması ve klasik Rus yazarlarının eserleriyle tanışması da bu dönemde ortaya çıkmıştır.