-
- Kemal Türkmen
- 7 a
“Umarım bir kez daha görüşebiliriz, daha mutlu günlerde, eğer böyle günler olacaksa…”
-
- Ufuk
- 2 y
"Madem ki boş oyun beyazlığı gibi, temizliği seviyorlardı, o halde temizleneceklerdi." #kitapalıntısı
-
- Sinemsi
- 2 y
"Çünkü bilinenin ardında sonsuz bilinmeyenler zinciri saklıdır ve bu bilinmeyenlerin sonuncusu muhtemelen sonuçsuzdur."
-
- Sinemsi
- 3 y

Filin Yolculuğu
Dilbilgisi yönünden yazar şov yapmış. Aynı zamanda çevirmeninde bize aktarmasında büyük başarı var. Körlük Kabil ve Görmek yazarın eşit derecede en sevdiğim kitapları. Filin Yolculuğu bunlara göre nispeten daha ağır okuması. Ya da konusu itibariyle soluksuz okutmuyor. Yine de insanı hiç sıkmadan akıp gidiyor.
-
- Lazyblade
- 4 y

Kopyalanmış Adam
Bence kurgu ve derinlik olarak gerek Körlük gerekse Görmek kitaplarından daha başarılı bir José Saramago eseridir. Kimine göre gerilim kimine göre bireyin toplum içindeki yerini anlatan felsefik bir kitaptır. Ben ikisinden de bazı parçalar taşıdığına inanıyorum. Bu arada yazarın kalemini özellikle gerilim ögelerini eserlerine serpiştirirken kullanış biçimine de kesinlikle hayranım.
İlginizi Çekebilir
+−
Körlük’ün adı bilinmeyen ülkenin adı bilinmeyen kentindeyiz yine. Üstelik yaşanan trajedinin üzerinden çok da geçmemiş, uyandırdığı dehşetin hatırası taze, mağdurları da hâlâ sağken yeni bir felaket, daha doğrusu olağandışı bir hal geliyor kentin başına. Seçim yapılıyor, sandıklar kuruluyor.
Ancak beklenmedik bir şey oluyor ve oyların büyük çoğunluğu boş çıkıyor. Hükümet bir komplo şüphesiyle derhal teyakkuza geçerek bu beklenmedik durumu siyasal düzenin çarkları içinde öğütmeye çalışıyor; sonuç alamayınca da çareyi sıkıyönetim ilan ederek kenti terk etmekte buluyor. Fakat beklentinin aksine, düzenin yokluğunda düzensizlik baş göstermeyince, onu çıkarmak da yine siyasal erke düşüyor.
Saramago, hiciv ile alegoriyi derin bir kavrayış ve keskin bir görüyle harmanladığı, o muazzam dil cambazlığıyla devamlı eşeleyerek zihnimizde karıncalanmadık yer bırakmadığı bu unutulmaz eserinde, hamaset denen düşünce fukaralığının ve onun kovuklarında yuvalanan güç saplantısının ipliğini pazara çıkarıyor. Fars hiç bu kadar trajik anlatılmamıştı.
(Tanıtım Bülteninden)